Dit weekend fietste ik met mijn zoon naar een familiefeest. We gingen te laat weg en mijn zoon fietste langzamer dan ik wilde. Ik spoorde hem aan, gooide de appeltaart in de strijd die we nog konden eten als we vaart maakten, maar écht veel sneller gingen we niet. Halverwege de rit, sprak mijn zoon me streng toe: “mam, we komen toch te laat, die 2 minuten maken ook niet uit. Kom naast me fietsen, dan hebben we in ieder geval een goed gesprek!” Oef, wat had hij gelijk…

Hoe vaak neem jij als leidinggevende de tijd voor een goed gesprek met je medewerkers?

In de week van het werkgeluk is het goed om stil te staan bij de vraag wat op de lange termijn meer oplevert. Haasten en deadlines halen of een goed gesprek met je teamleden en collega’s?

Ik kom zoveel teams tegen die met moeite een dagdeel kunnen vrijmaken om het te hebben over wezenlijke vragen als “waar doen we het voor”, “hoe gaat het met ons” of wat laten we liggen op dit moment?” Als je mij vraagt is dat net zo’n gemiste kans als een goed gesprek met mijn zoon op een zonnige zondagmiddag.

Volgens Lideweij van der Sluis, hoogleraar Strategische Talentmanager, wordt talent pas interessant als mensen het kunnen én willen gebruiken ten behoeve van de organisatie. Als je niet weet waar jouw teamleden warm voor lopen, benutten zij hun talent aanmerkelijk minder. Zonde! Gezamenlijke taal, doelen, richting, ruimte en wederzijds respect zijn nodig om talent te binden en boeien en optimaal te benutten bij het behalen van de organisatiedoelen. De leidinggevende heeft hierin een cruciale rol, aldus mevrouw Van der Sluis.

Dus; neem vandaag eens de tijd en stel je collega’s eens een mooie vraag. Ik geef je een paar voorbeelden:

  • Wat is het waarvoor jij iedere dag je bed uitkomt?
  • Als je een ding mocht veranderen om je werk plezieriger te maken, wat zou dat dan zijn?
  • Welk talent zet jij nog niet in in je werk? Hoe zouden we dat beter kunnen benutten?
  • Wat is je grootste energievreter en je energiegever?
  • Wanneer heb je voor het laatste gelachen?
  • Waar ben je het meest trots op?

en natuurlijk:

  • hoe gaat het met je op dit moment?

Natuurlijk neem je dan de tijd om goed te luisteren en aandacht te hebben voor wat je collega te zeggen heeft. Ik ben benieuwd wat het je oplevert.

Ervaar je zelf geen tijd of rust om dit soort vragen te stellen, lees dan volgende week mijn blog over hoe je zelf meer ruimte maakt in je werk als leidinggevende, en neem contact met me op voor een gratis adviesgesprek.

Het gesprek dat ik met mijn zoon had was goed. We deelden ideeën, hadden lol, en… we waren nog op tijd voor de appeltaart met slagroom!

Anne Giezen, Teamcoach en coach van leidinggevenden:

Op weg naar meer werkplezier én prachtige resultaten!

Gelijk aan de slag? 
LATen we kennis maken!

Ik kom graag bij je langs om kennis te maken, of we maken kennis via een video-call. Is er een klik en wil je verder praten, dan volgt een uitgebreid intake gesprek en wordt de coachvraag helder. Je ontvangt een offerte op maat.