Het is de week van de werkstress. Daar gaan we weer!

Het aantal mensen dat uitvalt met stressklachten neemt schrikbarend toe. 1,3 miljoen mensen in hebben last van burn-out klachten. Uitval ten gevolgen van een burn-out kost de werkgever gemiddeld € 60.000,– en mensen die uitvallen vanwege stress hebben er soms jaren last van. Maar om het er nu een hele week over te hebben?

Nog zoiets. In de Onderwijs CAO is een hele paragraaf gewijd aan werkdruk. Men heeft het zelfs over ‘werkdrukgelden’. Pardon? Ja, er ís meer werk op het bordje van de docent gekomen, en ja, ook docenten vallen bij bosjes om, maar zoveel geld voor werkdrukverlichting? Dit gaat me veel te ver!

Je hoeft geen linguïst te zijn om te snappen dat dit niet werkt…

Het gaat me echt aan het hart! Ik word zo moe van dat woord… Noem het werkgeluk, werkplezier, werkbalans of weet ik wat. Als het maar positief gelabeld is. En begrijp me niet verkeerd: natúúrlijk moeten we het hebben over de oorzaken en zoeken naar oplossingen. Sterker nog, dat is de reden waarom ik teamcoach ben!

Ik begeleid teams op weg naar meer werkplezier én resultaat, omdat ik zo geloof in teamwork én in het nemen van gezamenlijke verantwoordelijkheid voor gezond en plezierig werken.

In de intakegesprekken die voorafgaand aan een traject doe, gaat het negen van de tien keer ook over werkdruk. Ik vraag teams altijd om positieve doelen te stellen. Dus niet ‘we willen de werkdruk verlagen’, maar ‘over een half jaar geven wij ons  werkplezier een 8+’. Dat is niet alleen omdat ik positief in het leven sta. Het doet iets met ons als we een doel positief formuleren. Dat geeft energie en stimuleert om verantwoordelijkheid te nemen. Dat is waar het in de week van de werkstress over gaat: hoe kunnen we er samen voor zorgen dat wij plezierig en gezond samenwerken en prachtige resultaten behalen?

Verander de naam van de week van de werkstress dus in: De week van het werkplezier!

Uit onderzoek blijkt dat de direct leidinggevende de meeste invloed heeft op het verzuim van medewerkers. Wat een verantwoordelijkheid! Wil je eens sparren over wat jij kunt doen om het werkplezier in je team te verhogen? Bel me voor een gratis adviesgesprek, zodat jij en je team samen actief aandacht geven aan werkplezier. Moet jij eens zien wat dát doet met de resultaten!

P.s. als je in het onderwijs werkt, geef die ‘werkdrukgelden’ dan vooral een andere naam en geef het geld uit aan teamontwikkeling! Grote kans dat je meer gedaan krijgt én een lagere werkdruk (ieh, dat woord!) ervaart.

Gelijk aan de slag? 
LATen we kennis maken!

Ik kom graag bij je langs om kennis te maken, of we maken kennis via een video-call. Is er een klik en wil je verder praten, dan volgt een uitgebreid intake gesprek en wordt de coachvraag helder. Je ontvangt een offerte op maat.