Luisteren naar de wijsheid van de storm

De regen slaat tegen de ruiten en de storm giert om onze woonark heen. Ik houd van storm. Lekker op het strand en dan hangen tegen de wind in, luisteren naar het geraas van de storm. Tikkertje spelen met de wind, mijn hoofd leeg laten waaien. Wedstrijdje met de kinderen wie het eerste bij de strandtent is. Om daar de koude handen te laten warmen aan een kop warme chocolademelk.

Het kan ook flink stormen in organisaties! Als er gedoe is of paniek, als mensen elkaar negeren of juist met elkaar in de clinch liggen, als het financieel spannend wordt of als er veel wisselingen zijn in directie en management.

Vaak kom ik juist in organisaties als het stormt. En ook dáár houd ik van, vooral nu ik als teamcoach of adviseur in de storm binnenkom. Soms is de storm goed voelbaar, soms komt hij pas tot uiting als ik doorvraag. Het negeren van de storm heeft geen enkele zin. De storm moet uitrazen, moet zich gehoord voelen. Een storm laat zich niet stoppen. Ook niet in teams of organisaties. Is dat spannend? Jazeker! Nodig? Absoluut!

Met vertrouwen, openheid en een helder doel voor ogen, lukt het weer om beter op koers te komen. Storm is nodig om te herijken. Het helpt als er tijd en aandacht is. Vertragen, observeren, horen en zien, met compassie voor alles wat er is, én met het idee dat iedereen zijn stinkende best doet.

In tegenstelling tot in de natuur kun je in de meeste gevallen in organisaties wél voorkomen dat een storm een alles verwoestende orkaan wordt. Hoe dan? Door te luisteren als het harder gaat waaien, te luisteren naar de tegenkrachten en deze heel serieus te nemen. In weerstand zit wijsheid, dat is geen nieuws. Dus voel je tegenwind in je team? Ga dan staan met je armen wijd open, en leun, net als mijn kinderen op het strand. Hoor wat die tegenwind te zeggen heeft. Welke stem, welke wijsheid laat zich hier horen? Hoe kan de ingeslagen koers nog scherper worden? Wellicht moet je iets bijstellen of bijsturen, iets vertragen, net wat nodig is om uiteindelijk sneller, beter of plezieriger te kunnen varen. Met een bemanning die weet wat het doel is, én meegaat omdat je hen ook een stem hebt gegeven en steun.

Zoals Patrick Lencioni het zegt: ‘Hoe lastig het ook is om een samenhangend team op te bouwen, ingewikkeld is het niet. Het is juist heel belangrijk het eenvoudig te houden.’ En dat is dan weer ingewikkeld genoeg!

Ciara is goed voor zo’n 90 miljoen euro schade aan huizen en auto’s. Dat bedrag zal nog wel oplopen. Een flinke storm in een team of organisatie kost ook veel geld, verlies aan werkplezier, onbenut talent, frustratie, kortom verkwisting van tijd en energie. Maar een storm negeren kost op den duur meer. Als ze komt, komt ze. Begeleid haar dan goed en geef haar de ruimte om te razen! En warm af en toe je koude handen aan een kop warme chocolademelk…

 

Gelijk aan de slag? 
LATen we kennis maken!

Ik kom graag bij je langs om kennis te maken, of we maken kennis via een video-call. Is er een klik en wil je verder praten, dan volgt een uitgebreid intake gesprek en wordt de coachvraag helder. Je ontvangt een offerte op maat.