Module 1

jij als teamleider 

  1. de basis: zelfzorg en zijn in het hier en nu
  2. jouw ‘waarom’
  3. jouw gedragsstijl (MapsTell)
  4. jouw talent

Wat ga je leren?

Na deze module heb jij scherper wat jouw ‘Waarom’ is. Je hebt een goed  beeld van jouw gedragsstijl en talent. Je weet wat jij te brengen hebt in je team en wat jouw sterke kanten zijn als leider. Kortom, je hebt een stevige basis om verder te gaan, zeker als je ook nog beseft dat je eerst goed voor jezelf moet zorgen, zodat je stevig in je leiderschap staat.

Terug naar training overzicht

1. De basis: zelfzorg en zijn in het hier en nu.

Het lijkt een open deur, maar is zo cruciaal dat ik dit traject start met het aller – allerbelangrijkste. Als teamleider heb je een cruciale rol in je team. Het werken in groepen is pittig. De kracht van de groep is groot. Voor je het weet word je meegezogen in de groep. Het vraagt van jou als leider dat je steeds in staat bent te overzien wat er wanneer nodig is. Dat lukt alleen als je stevig gegrond bent. Mindfull dus. En…daar is niets zweverigs aan! 

Zorg dat je aandacht hebt voor jezelf, alvorens je aandacht kunt hebben voor je team. Dat start bij doen wat gezond voor je is: voldoende slapen, gezond eten, bewegen én tijd nemen voor ontspanning. Juist als het heel erg druk is.

Voor iedere coaching sessie die ik geef doe ik een korte meditatie/ademhalingsoefening. Dit doe ik omdat ik zo alle aandacht kan richten op wat er nodig is in het moment. Als ik even afstand neem van de drukte van alledag, lukt me dit beter. 

Ik raad je aan dit ook te doen. Voor een lastig gesprek of en pittige meeting, of wanneer je het eigenlijk te druk hebt om dit te doen. Neem juist dan even tijd voor jezelf, adem naar je buik, maak je hoofd even leeg. Ontspan, visualiseer wat je te doen hebt en ga daarna gefocust aan het werk. Doe vooral wat voor jou werkt. Maar hop niet van de ene meeting in dat lastige gesprek.

Zorg dat je voldoende rust neemt, zeker nu we veel vanuit huis werken, en tank regelmatig bij. Vraag dit ook actief van je teamleden. Want ook voor hen is dit de basis. Geef hierin het goede voorbeeld!

 

l

Oefening werkboek

 

Aandacht voor jezelf

Oefening 1: zelfzorg

 

 

l

Oefening werkboek

 

Mijn Waarom

Oefening 2: Voor wie of wat sta ik iedere dag op en doe ik mijn werk?

 

 

_

2. Wat is jouw Waarom?

Je kent misschien de golden circle van Simon Sinek.

People don’t buy what you do, they buy why you do it. And what you do simply proves what you believe.” 

Oftewel: mensen willen graag bij je kopen (of met je werken) om het waarom. Het ‘wat’ is slechts een tastbaar bewijs van waar we in geloven.

Juist díe leiders die het WAAROM goed kunnen verwoorden en dit ook vertalen in een hoe en wat, krijgen mensen mee. Als dat je lukt, werkt je team met veel meer tevredenheid en plezier. Mensen nemen meer verantwoordelijkheid en zijn meer vanuit zichzelf gemotiveerd.

Een kort animatiefilmpje legt dat goed uit: 

https://www.youtube.com/watch?v=Wb8KpHqU5tg

Jouw WAAROM is je geloof. Het HOE zijn je acties die je onderneemt om je geloof te realiseren. En het WAT zijn de (meetbare) resultaten van die acties.

 

Het start met voor jezelf duidelijk krijgen: 

Waar word ik blij van? Waarom kom ik ‘s ochtends mijn bed uit? En wat hebben anderen hier aan? Het helder krijgen van je eigen WAAROM kan even duren. Kauw erop, schrijf, lees terug en voel of het klopt. 

Vertel het aan vrienden of je geliefde. Spreek het voor de spiegel uit: wat zie je? wat voel je? Geloof je jouw eigen verhaal? Je zult merken dat je dit steeds scherper krijgt als je er langer mee bezig bent.

 

3. Jouw gedragsstijl

Wiliam M. Marston: 4 fundamentele gedragspatronen

Wiliam Martson heeft veel onderzoek gedaan naar gedrag. Hij onderscheidt vier fundamentele gedragspatronen die in elke mens in verschillende mate terug te vinden zijn: Dominant, Invloedrijk, Stabiel en Consciëntieus. De DISC methodiek is je wellicht bekend. Ik werk zelf graag met MapsTell, gebaseerd op DISC.

 

MapsTell heeft de vier gedragspatronen letterlijk in kaart gebracht. 

 

Jouw eigen gedragsstijl

Bij de start van het traject heb ik je gevraagd  de vragenlijst in te vullen van MapsTell. 

Je hebt daarna een filmpje bekeken waarin jouw gedragsstijl centraal staat en je hebt jouw PersonalMap ontvangen. Op de PersonalMap staat jouw landschap van gedrag. 

 

Het landschap van jouw gedrag

Dit deel van de PersonalMap toont jouw gedragsstijl. De namen van dorpen, steden, bergen, rivieren en wegen in dit gebied hebben specifiek betrekking op jou. Jij, maar ook anderen zullen veel van je herkennen in dit gebied.

Hoe anderen het zien en ervaren

Dit gedeelte van de kaart toont hoe anderen jouw gedrag kunnen ervaren. In de meeste woorden zul je je misschien wel herkennen, andere delen zullen je misschien verrassen. Bespreek de kaart eens met een vriend of collega en vraag hoe hij/zij jou ziet. 

Als je weet hoe anderen jou zien, kan je hier rekening mee houden. Je hoeft je gedrag niet te veranderen. Het is goed om jezelf ook door de ogen van die ander te kunnen bekijken.

 

l

Oefening werkboek

 

Mijn gedragsstijl

Oefening 3: Pak de folder van MapsTell die ik je heb toegestuurd erbij, vouw hem uit en bekijk de verschillende stijlen goed. 

 

 

 

 

l

Oefening werkboek

 

Jouw Talent

Oefening 4: ontdek jouw unieke talent

 

 

4. Jouw talent

Iedereen heeft talent, of zoals Kees Gabriëls en Jan de Dreu het verwoorden in het boek Handoek voor talent: ‘Je bent een talent. Het is de bundeling van alle kwaliteiten van waaruit je iets nieuws kunt creëren. (…) In ons allemaal schuilt een wereldkampioen.’

Het gaat bij talent over het ‘hoe’. Hoe jij iets aanpakt, dat vormt je talent. Het is je aard.

Voor jou is dat de normaalste zaak van de wereld en daarmee is het voor jezelf lastiger te verwoorden dan voor anderen. Toch heeft het veel voordeel om je talent goed te kennen. Hoe beter je je eigen talent kent, hoe eigener je je stijl van leidinggeven kunt inzetten. Als je daarna ook nog het talent in je team leert zien en kunt inzetten, kan dat voor zoveel flow zorgen…Laat dat nu zijn waar we naartoe werken!